Oorzaak gele tanden

Oorzaak gele tanden

Jonge mensen en kinderen zijn vaak gezegend met stralend witte tanden. Langzamerhand wordt dit echter steeds minder en kunt u gele tanden krijgen. Zelfs wanneer u 2 á 3 keer per dag uw tanden poetst, zal dit op den duur gebeuren. Het is namelijk gedeeltelijk te wijten aan het ouder worden. Hoe hoger de leeftijd, hoe bevlekter en geler de tanden. Dit kan overigens wel sterk verschillen per persoon. De een heeft misschien amper last van verkleuring, terwijl de ander al op jonge leeftijd niet meer gezegend is met mooie witte tanden. Er zijn echter ook nog een aantal andere oorzaken te benoemen die invloed hebben op het al dan niet krijgen van gele tanden.

Voeding

Een factor die van grote invloed is op het krijgen van gele tanden, is voeding. Vooral drank, om iets exacter te zijn. Zaken als rode wijn, koffie en thee zijn vervelende oorzaken van gele tanden. Aangezien de gemiddelde Nederlander ongeveer 2,4 kopjes koffie per dag drinkt (wij zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld!), kunt u zich voorstellen dat dit een behoorlijke aanslag is op de tint van onze tanden. Tevens zijn zure voedingsmiddelen een factor voor gele tanden. Het zuur tast namelijk het glazuur aan, waardoor het onderliggende gele dentine in uw tanden zichtbaarder wordt.

Medicijnen

Behalve koffie, thee en andere voedingsmiddelen, hebben medicijnen ook invloed op het al dan niet krijgen van gele tanden. Zo zijn er namelijk sommige medicijnen die bevlekte tanden als vervelend bijeffect kunnen hebben. Dit komt omdat ze reageren met het speeksel en daardoor het glazuur afbreken. Sommige antibiotica kunnen er tevens voor zorgen dat u bruine of donkergrijze strepen op uw tanden krijgt.

Roken

Cliché maar waar: roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je tanden. Gele tanden zijn een bekend bijeffect van roken: de nicotine laat een verkleurd laagje achter op uw tanden, waardoor deze geler gaan uitzien. Stoppen met roken is dus absoluut een goede keuze, niet alleen voor uw gezondheid maar ook om gele tanden te voorkomen.

Terug naar overzicht